Manastirea Moldovita
Petru Rares pazea manastirea Moldovita
caruta cu oua :>
Manastirea Sucevita
de pe chilie ... cu masina mea :X
patul unde dormea Daniil Sihastru, 100% piatra sculptata de mainile sale
chilia lui Daniil Sihastru
Piatra memoriala a lui Mihai Eminescu din curtea manastirii Putna
Mormantul Sfantului Stefan cel Mare
Manastirea Putna
Stefan ....
Dupa cateva ore bune de somn intens(3 ore),m-am trezit duminica dimineata in jurul orei 3:00,pana s-au imbracat toti,pana au mancat s-a facut ora 4:00.Am pornit spre o noua aventura a familie Gheorghita.(am zis-o de parca as incepe un roman de aventuri).Am pornit spre manastirile din nordul Moldovei, pe undeva unde se pune harta in cui.Bineinteles, tata a vrut sa simta ca e sarbatoare si a stat in dreapta soferului (adica eu) ....(ce modest is, no?) ,a dat indicatii si indrumari cu referire la traseu si la alte chestii la care nu am dat importanta.Oricum a fost un bun copilot si GPS.
Primul popas a fost la manastirea Putna, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" sarbatorit pe 15 august, aceasta manastire de calugari este situata la 28 km NV de Radauti."Ierusalim am neamului romanesc" cum o numea Mihai Eminescu,necropola domneasca,manastirea Putna este una dintre cele mai de seama ctitorii alea lui Stefan cel Mare, ridicata intre 1466-1469, pe vatra unei sihastrii mult mai vechi.Reconstruita de Vasile Lupu si Gheorghe Stefan intre 1654-1662, reparata dupa nenumarate pustiiri si pradaciuni ,manstirea nu mai pastreaza din epoca stefaniana decat turnul tezaurului.In biserica se afla mormintele familiei ctitorului, sub un baldachin de marmura aflandu-se osemintele Sf.Stefan cel Mare. Centru cultural renumit prin copistii si miniaturistii sai, astazi manastirea pastreaza in muzeul sau monastic multe piese ramase de la ctitor:icoane, manuscrise, broderii etc.
O chestie care m-a uimit,inedita, a fost cea ca in stanga intrarii in curtea manstirii, pe o colina era scris STEFAN, litere formate din aranjarea puietilor de brad, iar deasupra numelui era o cruce mare.
De la manastirea Putna , dupa ce am fsot binecuvantati de staretul manastirii , am plecat la chilia lui Daniil Sihastru, dupa ce am fsot sfatuiti de catre preot sa mergem acolo pentru ca este un loc bun de rugaciune.Cand am ajuns la chilie am vazut o peste cu sabrele la geam si cu o usa tot din zabrele de lemn, si abia atunci am realizat eu cu adevarat de inseamna credinta si rugaciune pura, si-a sapat cu dalta o mica chilioara în peretele stancii, cat să poată încapea. Alaturi şi-a sapat o alta încapere, drept paraclis de rugaciune, cum se vede pana astazi. In aceasta stanca s-a nevoit Cuviosul Daniil în placere de Dumnezeu mai mult de douazeci de ani.
Dupa o indelungata cercetare a chiliei si o neincetata mirare, am pornit spre manastirea Sucevita, cu hramul "Invierea Domnului" situata la 17 km SV de Radauti.Ea este ridicata pe vatra unui asezamant mai vechi,fiind ctitorita de catre mitropolitul Gheorghe Movila,casele, zidurile masive ale incintei si turnurile de aparare fiind zidite de domnitorul Ieremia Movila. De o remarcabila frumusete, pictura interioara si exterioara, executata de Ioan Zugravul si fratele sau Sofronie, oglindeste evolutia stilului pictural moldovenesc. Pe fatada nordica se evidentiaza in mod deosebit compozitia "Scara SF.Ioan Climax", care prezinta un contrast izbitor intre ordinea lumii ceresti si dezlantuirea infricosatoare a lumii iadului.
Un lucru care mi-a taiat tot entuziasmul si a aprins in mine o ura pentru nijte oameni inconstienti care au zgariat peretii bisericii, scriindu-si numele ,porecle, sau daata cand au fsot ei pe acolo, totul scris deasupra unei mari trablite pe care scria "Va rugam, nuzgariati peretii!". Mi s-a parut un gest inconstient sa iti scrijelesti numele pe un perete si sa strici o pictura care are jumatate de mileniu vechime.
A 3 a oprire a fost la manastirea Moldovita, cu hramul "Buna Vestire" situata la 25 km NE de Campulung Moldovenesc, fiind monument UNESCO.Este o ctitorie initiata de Alexandru Cel Bun care se prabuseste la inceputul se colului al XVI-lea fiind rezidita de catre Petru Rares. Partea interioara si exterioa, se impune prin monumentalitatea si forta expresiei, reflectand maturitatea artistica a stilului moldovenesc.
La fiecare manastire, in parcare, era un panou mare in care era trasat drumul oualelor incondeiate, si prin toate intersectiile mari si prin satele pe unde am trecut erau oua imense, incondeiate,din piata, in carute mai mici sau pe propriul lor soclu, cam cat un om era un ou.Era ceva inedit si spre surprinderea mea, manastirile erau pline de turisti din toata lumea, si nu cred ca Moldova v-a duce vreodata lipsa de potential turistic.
Un alt lucru care vreau sa il accentuez , este ca dupa ce am trecut muntele inspre Campulung Moldovenesc, au inceput sa apara defrisarile masive, hectare intregi de padure taiata "imbogateau" pantele muntilor. Era o privesliste macabra, parca era un om fara piele, dar cei care fac astfel de lucruri nu se gandesc ca oricat de mult ai incerca sa opresti alunecarile de teren, nu vei reusi. Alunecarile de teren formae doar din pamant cum is in zonele de deal le mai poti opri , dar cele de la munte care au piata mai multa decat pamant in compozitia lor, nu le mai poti opri, in ciuda scuturilor de beton de 4-5 metri inaltime pe marginea drumului.
Postarea mea vreau sa o inchei cu concluzia care am tras-o eu din aceasta scurta dar frumoasa calatorie : Daca nu erau aceste persoane care au luptat pentru noi romanii , cum ar fi Stefan Cel Mare, Alexandru Cel Bun, Petru Rares,Bogdan Voda si multi altii, noi acuma am fi vorbit turca sau rusa. Asa ca le datoram lor tot ceea ce avem!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu